מה זה VPN וכיצד הוא משפר את אבטחת המידע שלך באינטרנט
איך עובד VPN?
כדי להבין מה זה חיבור VPN, כדאי קודם כל לזכור שגלישה באתר אינטרנט היא למעשה התחברות לשרת מסוים שעליו יושב אותו אתר. בדרך מהמחשב אל אותו שרת יש נתב, יש את המתקנים של ספקית האינטרנט ולפעמים יש עוד שרתים בדרך. בכל הנקודות האלה כל פעולה שלנו גלויה לעיניים אחרות. ה-VPN יוצר תעלה מוצפנת - Encryption Tunnel - בינינו לבין שרת ייעודי שמוקדש רק לנו (שהוא תשובה נוספת לשאלה מה זה VPN). אותו שרת מחבר אותנו ישירות לשרת של אתר האינטרנט שבו אנחנו רוצים לגלוש. התעלה כאמור מוצפנת ולכן אין דרך לדעת שאנחנו עוברים בה. כמו כן אף אחד לא יודע ששרת ה-VPN קשור אלינו, ולכן גם המקטע שבין שרת זה לשרת של אתר האינטרנט לא חושף שום מידע עלינו.
שיפור אבטחת המידע באמצעות VPN
כשמתלבטים אם באמת נדרש חיבור VPN מה זה בעצם היא שאלה מתבקשת. אפשר לדמות את הגלישה באינטרנט ללא חיבור כזה לנסיעה בכביש. כל אחד יכול לראות אותנו, לדעת באיזו נקודה בדיוק אנחנו נמצאים, לאן אנחנו מגיעים, איפה עצרנו בדרך, אם קנינו דברים ואפילו איזה מוזיקה אנחנו שומעים. ה-VPN מייצר מעין מנהרה, ואמנם אפשר לדעת שנכנסנו לתוכה אבל אין שום דרך לדעת מה אנחנו עושים בתוכה וגם לא איפה נצא - כך שהגלישה מוצפנת ומאובטחת.
במיוחד מומלץ להשתמש ב-VPN כשהגלישה מתבצעת גם במקומות ציבוריים: בתי קפה, שדות תעופה וכו'. במצב כזה בעלי הרשת הציבורית שהתחברנו אליה לא יכולים לדעת מהו ה-IP שלנו ולכן אין להם דרך לעקוב אחרי הגלישה שלנו. המלצה נוספת היא לחבר ללפטופ גם אוזניות למחשב: גם כדי למנוע האזנה לא רצויה וגם כדי לא להפריע לסובבים אותנו.
יתרונות נוספים של חיבור VPN
אחרי שמבינים מה זה VPN ואיך הוא עובד, כדאי להכיר את היתרונות הנוספים שלו, מעבר לרמת פרטיות מקסימלית.
יתרון בולט אחד הוא הגישה שנפתחת לנו לתכנים חסומים גיאוגרפית. הדוגמה הטובה ביותר היא ספקיות תוכן כמו נטפליקס, HULU וכו', שמגבילות חלק מהתכנים לפי המדינה שממנה גולשים. עם חיבור VPN לספקיות התוכן, ובעצם לכל בעל אתר, אין דרך לדעת שאנחנו מישראל ולכן המגבלה לא תהיה תקפה.
בנוסף, ספקיות האינטרנט וגורמי ממשל שונים, וכן מפרסמים, לא יכולים לעקוב אחרינו ולאסוף מידע לגבינו. כשחושבים על זה, בכל פעם שאנחנו יושבים מול מסכים למחשב, יש גורמים רבים ש"מסתכלים" עלינו. זו תחושה שיכולה להיות מאוד מערערת, וה-VPN מנטרל את היכולת לצפות בנו וכך הופך את הגלישה לנעימה.
מתי כדאי להשתמש ב-VPN?
מצב אחד שבו חיבור VPN מומלץ במיוחד הוא כאמור גלישה ברשתות ציבוריות: בתי קפה, שדות תעופה וכו'. במקומות כאלה אנחנו חשופים יותר מהרגיל, ולכן הצורך באמצעי הגנה מתחדד.
עוד פעולה שמצריכה VPN היא שימוש בטורנטים. גם לגיימרים כדאי להתקין VPN אם הם משחקים אונליין, וכך להגן על עצמם מפני מתקפות DDoS. בנוסף עם החיבור הזה אפשר לשחק גם משחקים שחסומים בישראל, ולנטרל את מגבלות רוחב הפס.
שופינג בחנויות אינטרנטיות לעיתים קרובות הוא עוד סיבה טובה להתקין VPN: התועלת במקרים אלה היא חסימת מתקפות שונות (למשל פיתוי והחלפה), וגם מניעת תמחור ממוקד שמקפיץ את המחירים המוצעים לנו.
חסרונות אפשריים של VPN
חיבור VPN עלול להאט את הגלישה. לרוב ההבדל הוא לא דרמטי, אבל לגיימרים למשל זה עלול להיות חיסרון משמעותי. ניתן להתגבר עליו אם מעדיפים מחשבי מותג עם ביצועים עוצמתיים. עוד חיסרון מסוים הוא העלות החודשית או השנתית של החיבור.
לסיכום, רשת וירטואלית פרטית (Virtual Private Network) מבטיחה לנו מקסימום פרטיות, עם VPN מה זה החסימה המעצבנת הזו הופכת לשאלה לא רלוונטית, וגם חוויות הגיימינג והשופינג משתדרגות. אם יש לכם שאלות נוספות לגבי אבטחת מידע, או בכל נושא אחר שקשור למחשבים - אנחנו כאן בשבילכם, מוזמנים ליצור איתנו קשר, וגם לעבור על האפשרויות באתר ולמצוא ציוד שיאפשר לכם ליהנות מהאינטרנט בבטחה וביעילות.