קרינה סלולרית – כמה דברים שכדאי לדעת

קרינה סלולרית – כמה דברים שכדאי לדעת

קרינה סלולרית היא מושג שאנחנו שומעים הרבה פעמים, לרוב בלי להבין באמת מה זה אומר. אז בעצם, המונח המקצועי הנכון הוא "קרינה אלקטרומגנטית", כלומר, קרינה שנפלטת ממכשירים חשמליים, ולרוב לא משנה את המטען החשמלי של האטומים המרכיבים את החומר בו היא פוגעת.

קרינת הרדיו הסלולרית (תדרי RF) פחות מסוכנת מקרינה רדיואקטיבית, שמשנה מטענים חשמליים ומשבשת לגמרי את הסביבה בה היא מתפזרת; אבל גם השינויים העדינים שגורמת הקרינה הסלולרית, יכולים, לאורך זמן, להפריע לפעילות של יצורים חיים.

הכול תלוי כמובן במידת השימוש, כמו בהמון דברים בחיים. יש המון מכשירים שמודדים קרינה הנפלטת ממכשירים חשמליים, במעבדות מיוחדות ובעזרת כלים משוכללים ומתוחכמים. כל יצרן סלולרי מחויב לעשות בדיקה כזאת לכל דגם שהוא מייצר, ולפרסם על האריזה את מידת הקרינה הנפלטת בשימוש ממוצע במכשיר (ונמדדת בטלפונים ביחידות הנקראות SAR בקיצור, שמשמעו Specific Absorption Rate).

זהירות, פלאפון

מאוד נפוצה ההשערה שחשיפה ממושכת לכמות גבוהה של קרינה, מעלה את הסיכוי לחלות בסוגי סרטן שונים באזור הראש. המחקרים, לעומת זאת, לא כאלו בהירים או ברורים. מחקר אחד שנערך בשנות ה-90 בארה"ב, מצא שנדיר מאוד הקשר בין שימוש בטלפון סלולרי להימצאות סרטן המוח בגוף. במחקר זה השתמשו חברות התקשורת כדי להפריך תביעות ייצוגיות רבות של חולי סרטן שהופנו כנגדן. מחקרים דומים שנערכו בהיקפים גדולים יותר ובקהלים מפולחים יותר, מצאו מסקנות דומות. גם בנושא הקשר בין קרינה סלולרית לבעיות פוריות יש מחקרים סותרים.

ואף-על-פי-כן חוקרים רבים מעריכים תיאורטית שלשימוש בטלפון סלולרי יש השפעה כבירה על הבריאות, אך נוכל לזהותה במחקרים רק בעוד שנים רבות, אחרי שימוש ארוך טווח ומגיל קטן. בדיוק מסיבה זו משרדי בריאות ברחבי העולם (וביניהם גם משרד הבריאות הישראלי) ממליצים להיזהר מחשיפה רבה לקרינה מסוג זה. ב-2011 ארגון הבריאות העולמי החליט להציב את השימוש בטלפונים סלולריים כגורם מסרטן אפשרי, לצד גורמים נוספים כגון קפה ומלפפון חמוץ (כן, זו לא בדיחה).

קרינה סלולרית

אז איך משתמשים במכשיר הסלולרי בצורה בטוחה?

הנה 3 עצות שכדאי לזכור וליישם:

  • מדידת הקרינה לפני רכישת טלפון - התקנים המחמירים ביותר לא מאפשרים מידת SAR גבוהה מ- W/Kg1.6 למרות שרוב המכשירים המודרניים פולטים פחות קרינה בהשוואה לתקנים. עדיין, כלי כזה הוא מעולה להשוואה בין מכשירים.
  • שימוש באוזניות - הפתרון הכי טוב, אחרי שכבר קנינו טלפון, הוא להרחיק אותו מהגוף ולהשתמש ברמקול המובנה בטלפון לצורך שיחות, כשהמכשיר במרחק יד מהגוף. בגלל שלרוב לא ישמעו אתכם ושאתם לא תמיד לבדכם בחדר, יש אופציה פחות טובה מהרמקול והיא שימוש באוזניות חוטיות (בניגוד לאוזניות אלחוטיות שרק מוסיפות קרינה נוספת). כמובן כדאי לרכוש אוזניות עם רמקול מובנה בתוכן, כדי שהמכשיר הסלולרי יוכל להיות רחוק מהגוף.
  • להרחיק מילדים - הפלאפון צריך להיות רחוק מילדים כמה שניתן. כמובן שלרובנו יש צורך להישאר מעודכנים וזמינים, אז עדיף להרחיק אותו פיזית מאיתנו גם כשאנו לא משתמשים בו. באופן כללי, החל משעונים מעוררים ועד מסכי מחשב – כולם פולטים קרינה דומה לזו הסלולרית, רק בכמות נמוכה יותר. ככל שתמעיטו להיחשף למכשירים חשמליים ולפלאפונים באופן כללי, כך תישמרו יותר מהסכנות האפשרויות הנלוות.

הסקירה באדיבות סים תקשורת – רשת חנויות ומעבדות סלולר

 

מאמרים נוספים:

צור קשר

'

'

דלג לתוכן מרכזי